Skip to main content

Zaitun untuk pertama kali

Pertama kali saya makan buah zaitun adalah zaitun hitam yang dihiris halus di atas pizza. Pada mulanya saya tak berapa suka rasanya tapi bila adik saya yang belajar di Jordan dahulu membawa pulang buah zaitun yang dijeruk dengan garam dari sana, saya terus jatuh cinta!


Ini cerita lebih 20 tahun dahulu. Kini saya memang kalau tak ada sedikit penangan zaitun sama ada buah atau minyak zaitun setiap hari dalam makanan harian memang tidak sah!

Sekarang, oleh kerana saya suka sangat zaitun dan apa2 produk berasaskan zaitun,  jadi saya akan abadikan apa saja produk dan pengalaman saya dengan buah yang disebut di dalam al Quran. 

Di Sepanyol saya pernah lihat banyak sangat pokok zaitun. Masha Allah. Bahkan pokok zaitun terlalu banyak hinggakan di tengah-tengah bandar Madrid juga ada pokok zaitun. 

Ada sebuah taman di Madrid yang dipanggil Taman Manzanares dan di situ saya juga telah melihat sendiri pokok-pokok zaitun yang tengah ranum dan hanya tunggu masa untuk dituai.

Tak lupa juga pengalaman saya melihat kebun pokok zaitun yang berada berdekatan dengan Istana Alhambra yang sangat terkenal di Granada, Sepanyol.  Hanya jalan beberapa minit ke atas jalan besar , naik bukit sikit dari Istana Alhambra. 

Memang benar, tidak semua suka akan rasa dan bau buah zaitun atau minyak zaitun. Setiap orang ada citarasa yang berbeza dan tiada paksaan dalam pemakanan tiada paksaan dalam mencintai sesuatu makanan juga. 

Walaubagaimanapun, mencintai makanan sunnah yang sentiasa dimakan oleh Rasulullah SAW yang kita cintai dan yang sering disebut di dalam Al-Quran, mungkin akan menerbitkan rasa cinta atau rasa ingin mencubanya. 

Insha Allah, zaitun dan kebaikannya akan sentiasa menabur manfaat di dalam jasad kita. 


Comments

Popular posts from this blog

Zaitun Hitam

Bagi siapa-siapa yang pernah melihat zaitun hitam, pastinya pertama kali di atas pizza. Hirisan zaitun hitam yang berlubang di tengah-tengah, kadangkala diketepikan dari pizza kerana rasanya yang tak kena dengan tekak orang Melayu kite..:) Mula-mula memang begitu kerana kite tak biasa makan buah zaitun tapi kalau kita pergi ke negara yang memang ada beratus-ratus jenis zaitun yang kita boleh pilih untuk dimakan atau dijerukkan pasti kita pun akan teruja untuk mencubanya. Bukan saja warnanya yang menarik. Kadangkala cara buah zaitun itu dihidangkan juga tak kalah mata memandang. Kuning, kundang, hijau muda, hijau tua, kemerah-merahan, hitam dan sebagainya. Hari ini saya nak cerita pasal buah zaitun hitam. Baru-baru ini saya pulang ke Malaysia dan ada membawa beberapa jenis buah zaitun yang dijeruk. Malangnya saya lupa, zaitun jeruk kegemaran adik saya yang pernah belajar di Jordan adalah jeruk hitam! Alahai, sedih pulak bila dia tak dapat makan apa yang diidamkannya. Takp

Roti Zaitun

Hari ini saya telah membeli sepotong roti zaitun yang panjang seperti roti Perancis yang bernama  baguette . Ada bermacam-macam jenis roti zaitun yang ada di pasaran tapi yang ini adalah roti zaitun yang tidak menggunakan buah zaitun tetapi menggunakan minyak zaitun sebagai salah satu bahan utama pembuatan roti ini. Dalam bahasa Sepanyol disebut pan aceite de oliva yang bermaksud roti minyak zaitun. Nampak kan ada banyak minyak yang menembusi kertas pembalut roti ini di bahagian bawah roti? Roti ini saya beli di Mercadona - sebuah pasaraya yang banyak francais seperti Mydin di Malaysia.  Berikut adalah bahan-bahan yang digunakan dalam pembuatan roti zaitun ini. Tepung gandum Air Minyak Zaitun Serbuk Penaik Garam Tepung Malt (untuk menguatkan tepung gandum) E170 calcium carbonate E300 Ascorbic acid E920 L-Cysteine - amino acid Boleh lihat video kami tentang roti zaitun di bawah ini atau subscribe channel video kami di Youtube - Olive Zayt untuk lain-lain